Skip to content Skip to footer

Zaterdag 1 oktober 2022 was het zover. Honderden bezoekers vonden de weg richting de Schandelermolenweg om getuigen te zijn van de eerste Techdate in Parkstad. Een unieke samenwerking tussen de partners STEAM Limburg, Techniekcollege Heerlen en Vista College. De aanwezigen konden hun hart ophalen voor Techniek en Technologie. Tientallen bedrijven en partners van de bovenstaande organisatoren lieten vrijwillig in hun keuken kijken en de geïnteresseerden konden ervaren hoe een technisch beroep eruit ziet.

Opening

De dag werd geopend met een toespraak van dhr. Ron Meyer directeur van de alliantie rondom het programma Heerlen-Noord. Hij benadrukte de jarenlange band van de stad en de regio met techniek en wil zich inspannen om deze regio trotser te maken en meer kansen te bieden rondom vakgebied Techniek en Technologie.

Een hart voor techniek.

Activiteiten

Tijdens de dag zelf kon er buiten op de parkeerplaats worden gegraven of getimmerd, maar binnen in het gebouw ook worden ervaren hoe het is om te programmeren of met virtual reality te werken. 

Vanuit het netwerk STEAM Limburg was onze partner Spacebuzz aanwezig. Na het volgen van astronautentraining gegeven door de STEAM-Limburg coördinator Lars Goertzen van onderwijsstichting MOVARE kregen een honderdtal kinderen de kans om daadwerkelijk een virtuele ruimtereis te maken. Dit werd als een indrukwekkende ervaring beleefd en het raketvoertuig was dan ook een gewillige blikvanger van de gehele dag.

Mensen met een Virtual reality bril in de Spacebuzz. Witte achtergrond, blauwe stoelen

Na het doorlopen van de ruimtereis konden de kinderen tijdens de workshop van onze partner Bricklike hun ideeën over toekomstige ruimtevoertuigen die ons heelal kunnen opruimen in praktijk brengen door middel van het bouwen met Lego.  De meest innovatieve creaties werden geboren.

De eerste Techdate mag worden gezien als een enorm succes en smaakt absoluut naar meer. Het laat zien dat door de verbinding te zoeken tussen primair, voorbereidend en middelbaar beroepsonderwijs heel veel mooie dingen mogelijk zijn. 

Op naar de volgende editie!

Regio: Zuid

Mocht u meer informatie willen over dit project dan kunt u contact opnemen met Lars Goertzen of Bart Alofs.

1e Techdate Parkstad - STEAM Limburg