Skip to content Skip to footer

Interview Monique Princen

Samen planten we het zaadje voor de kennis van morgen. De eerste vrouw op Mars zit vanmorgen misschien wel aan jouw ontbijttafel. Een boude uitspraak, maar laat die maar eens even op je inwerken. Want het kan. Als we bij het meisje dat tegenover je een boterham zit te eten, nú het juiste zaadje weten te planten. Het zaadje dat de liefde voor wetenschap en technologie doet groeien.

En dat zaadje planten doen we samen! Met mensen uit het veld: leerkrachten, begeleiders, schoolleiders, colleges van bestuur, bedrijven. Die mensen hebben we geïnterviewd voor onze “Inhoudelijke rapportage W&T onderwijs in Limburg 2015 – 2021”. En dat willen we graag met jullie delen. 

Monique Princen, van TAL Techniek Weert.

Monique Princen

TAL Techniek is een carrosseriebouwbedrijf. Alles wat we maken is maatwerk, van laadbakken, koelbakken tot glasopbouw. Handwerk dat kennis over lassen, hydrauliek, pneumatiek en elektriciteit vergt. Voor ons is het heel belangrijk dat jongeren blijven kiezen voor techniek. Helaas zien we echter dat dit flink terugloopt.

Techniek is niet vies en zwaar, maar uitdagend.

Vaak hoor je dan als reden dat werken in de techniek vies en zwaar is. Maar het is juist uitdagend! Om dat te laten zien, hebben we een aantal jaren als bedrijf meegedaan aan een scholenproject van het Spark Tech Lab in Weert. Je kunt immers niet vroeg genoeg beginnen om dat beeld te veranderen.

Ons project TAL Techniek had een looptijd van tien weken. Het startte met een gastles van mij aan drie à vier basisscholen in de regio, gevolgd door een bezoekje van de groepen 7 en 8 van die scholen aan ons bedrijf. Daarna kregen de kinderen van mij de opdracht om zelf in groepjes een laadbak te bouwen. Dat bouwen moest deels op school en deels bij het Spark Tech Lab gebeuren.

Aan het einde van het project moesten de groepjes hun zelf ontworpen en gebouwde laadbak presenteren. Eerst aan de kinderen op hun eigen school en daarna – de beste van iedere school – aan een vakkundige jury. Ik zat daar ook in, en ik moet je zeggen: er zaten echt prachtige en creatieve laadbakken bij. Zo had één groepje een laadbak gemaakt met een sportveldje erin. Het idee daarachter was dat de vrachtwagen naar wijken kon rijden waar geen plek voor sportveldjes was.

De winnaar van het project TAL Techniek kreeg eeuwige roem. Leuk om te vermelden is dat de laatste jaren de winnaars meisjes waren. Ik heb het project zo’n zes jaar gedaan. Het was heel leuk om te doen, maar nu is het tijd dat andere bedrijven uit de regio het stokje van ons overnemen.

Regio: Noord, Midden, Zuid

Mocht u meer willen weten over STEAM Limburg dan kunt u contact opnemen met STEAM Limburg.

Interview Monique Princen - STEAM Limburg