Skip to content Skip to footer

Op dinsdag 18 oktober 2022 werd in het Doe-lab westelijke mijnstreek het project Smart City 2050 afgetrapt. Smart City is ontwikkeld door Ontdektechniek Talent (België) en mede met financiële steun van Rabobank westelijke mijnstreek doorontwikkeld door STEAM Limburg. 

Slimme stad

Bij het project Smart City worden leerlingen van groep 8 van de basisschool uitgedaagd om na te denken over een ‘slimme stad’ waar vraagstukken rondom transport, energie, ICT, voeding en constructie aan de kinderen worden voorgelegd. Na een verkenning van de uitdaging gaan de leerlingen met uitdagende materialen aan de slag om na te denken over praktische oplossingen en toepassingen om een ‘slimme stad’ voor de toekomst te creëren waarbij de kwaliteit van leven en duurzame ontwikkeling centraal staan.

De leerlingen van basisschool de Loft hadden de eer om als eerste groep kennis te maken met het nieuwe project en dit deden ze tijdens hun bezoek aan het Doe-lab Westelijke Mijnstreek. Het Doe-Lab is een creatieve plek waarin het basisonderwijs en VMBO op een praktische manier het onderwijs ondersteunen bij het vormgeven van het vakgebied W&T in hun onderwijs. 

Transport in de toekomst

De dag werd gestart door juf Sanne, medeontwerper van de Nederlandse variant van het project, met het thema transport. De leerlingen werden na een stukje voorkennis activatie uitgedaagd om na te denken welke vormen van transport een stad van de toekomst nodig zou hebben en wat er al mogelijk is. Vervolgens zijn de leerlingen aan de slag gegaan met Lego Spike prime om een concreet vervoersmiddel te ontwerpen voor een ‘slimme stad’ voor de toekomst.

Energie

In het tweede gedeelte van de dag mochten de kinderen aan de slag met het thema Energie. Het doel van deze activiteit is om leerlingen te laten zien wat duurzame energie is. Na deze verkenning zijn de leerlingen in groepjes aan de slag gegaan om met het programma Imovie een trailer te maken over duurzame energie en op welke manier je energie kunt besparen. 

Na een actieve en leerzame dag in het Doe-lab gingen de leerlingen met nieuwe kennis en toepassingen terug naar hun school. Een geslaagde pilot van het project Smart City 2050. 

In het resterende kalenderjaar zal op een aantal plekken in Limburg het project als pilot worden gedraaid om vervolgens in het nieuwe kalenderjaar voor alle scholen in Limburg ter beschikking te worden gesteld. Hartelijk dank nogmaals aan alle partners die het ontwerp en realisatie mogelijk hebben gemaakt.

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met STEAM Limburg.