Skip to content Skip to footer

Donderdag 2 februari 2023 was de aftrap van de pilot ‘Ontdeklab op School’ op IKC De Kemp.
IKC De Kemp is de eerste school binnen Stichting Prisma die aan de hand van diverse materialen Wetenschap & Technologie (W&T) gaan integreren binnen het vakgebied Wereldoriëntatie.

Wetenschap & Technologie is sinds 2020 verplicht in het basisonderwijs. Veel scholen zijn nog zoekende naar de invulling hiervoor. Hoe zorgen we ervoor dat we kinderen W&T bieden, zonder dat het voor de leerkrachten ‘erbij’ komt. Niet stapelen, maar vervangen!

Oriëntatie op jezelf en de wereld

Daarom hebben we binnen Prisma de keuze gemaakt om W&T te koppelen aan het vakgebied Wereldoriëntatie. Binnen SLO ook wel  OJW genoemd, Oriëntatie op jezelf en de wereld.
Het SLO adviseert: ‘W&T is geen extra vak op de basisschool. Het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld (OJW) met vakken als aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek leent zich goed voor de integratie van W&T’. Onderwijs in Wetenschap en Technologie stimuleert en bestendigt een nieuwsgierige, onderzoekende en probleemoplossende houding bij kinderen. Met die uitdaging gaan ze op IKC De Kemp nu dus aan de slag.

Uitpakparty


Tijdens de uitpakparty donderdag 2 februari jl. kwam Anika Embrechts (Onderwijsontwikkelaar Wetenschap & Technologie en Digitale Geletterdheid) het team inspireren en werden samen de materialen uitgepakt.
Als ‘Ontdeklab op School’ kunnen de leerkrachten van IKC De Kemp met een set materialen aan de slag binnen hun thematisch onderwijs (wereldoriëntatie).

Anika Embrechts


Kinderen kunnen onder andere stop motion filmpjes maken met de Greenscreenbox, eigen robots bouwen en programmeren met Lego WeDo en bouwwerken ontwerpen met Teifoc (metselen).


Stichting Ontdeklab Peel en Maas en Stichting Prisma werken op deze manier samen aan de integratie van W&T in het basisonderwijs

Regio: Noord

Mocht u meer informatie willen over dit project dan kunt u contact opnemen met Judith Bruijsten.

Ontdeklab op School - STEAM Limburg