Skip to content Skip to footer

Op donderdag 30 juni was Sanne Maasakkers onze gast in het STEAM café. Zij heeft ons meegenomen in het onderwerp Ethisch hacken. Gedurende het uur dat volgde heeft zij verteld over hoe zij ethisch hacker is geworden, wat het inhoudt en wat er voor nodig is om ethisch hacker te worden. 

Sanne Maasakkers is Ethisch hacker, security specialist . Ze is werkzaam bij het Nationaal Cybersecurity Centrum, deel van Ministerie van J&V, ze coacht het Europese hackingteam van studenten en ze is gastlesdocent rondom bewustwording van online veiligheid. 

Wat is ethisch hacken?

Ethische hackers zorgen ervoor dat de veiligheid van bedrijven en instanties online gewaarborgd blijft. Zij doen dit vooral in opdracht van het betreffende bedrijf en soms ook op eigen initiatief. Waarbij het van belang is om op te merken dat zij dit natuurlijk vervolgens ook goed presenteren bij dit bedrijf. Kwetsbaarheden in systemen worden aan het licht gebracht zodat deze systemen verbeterd worden voordat een hacker met minder goede bedoelingen inbreekt. Ethisch hacken is belangrijk en nodig zodat de wereld veilig blijft. 

Voor in de klas

Sanne heeft een platform, www.hackchallenges.nl , waarop kinderen bewust gemaakt worden over het belang van goede wachtwoorden en hoe een cyberaanval in zijn werk gaat. Hierdoor is het doel dat zij hun online gedrag veranderen en veiliger zijn op het internet. Met een competitief element in de spellen wordt de aandacht vastgehouden en worden kinderen enthousiast gemaakt om het einddoel te halen.

Zoals zij zelf zegt: 

“Kinderen zitten al jong op verschillende websites en apps, bijvoorbeeld voor het kijken van filmpjes of filmen van dansjes. Maar het is natuurlijk ook erg belangrijk dat dat op een veilige manier gebeurt. Met Vosboek kunnen kinderen zelf ervaren wat er kan gebeuren als je je account niet goed beschermt of te veel van jezelf op het internet plaatst. Ook komt cyberpesten of bijvoorbeeld het delen van een account met klasgenootjes aan bod.”

Vosboek is vooral interessant voor de basisschool. Het is een programma dat makkelijk in te zetten is in de klas waarbij er door de leerkracht ingestoken kan worden door een nagesprek te houden met de klas: 

• “Hoe zorg je ervoor dat jou dit niet overkomt?”
• “Wat zou wel een goed wachtwoord kunnen zijn?” 

• “Is jou dit wel eens overkomen?” 

Vosboek is gericht op kinderen van 8 t/m 11 jaar en kun je vinden op https://vosboek.hackchallenges.nl

En voor de wat oudere kinderen (12 t/m 15 jaar) is er een Capture the Flag challenge te vinden op : https://ctf.hackchallenges.nl 

Mocht je meer informatie willen of heb je interesse in een gastles van Sanne, haar gegevens zijn te vinden op https://hackchallenges.nl.

Regio: Noord, Midden, Zuid

Mocht u meer informatie willen over dit project dan kunt u contact opnemen met STEAM Limburg.

STEAM café: Ethisch Hacken - STEAM Limburg