Skip to content Skip to footer

FIRST® LEGO® League en STEAM Limburg

STEAM Limburg organiseert voor het primair onderwijs de FIRST® LEGO® League !

De FIRST® LEGO® League  is een onderwijsprogramma waarbij kinderen van 4 t/m 15 jaar in teamverband aan de slag gaan met een maatschappelijk thema. Het programma is opgedeeld in 3 divisies met bijbehorende leeftijdscategorieën waarin elk kind op zijn eigen niveau wordt uitgedaagd. De kinderen ontwikkelen op deze manier  vaardigheden en zijn op een creatieve manier bezig met wetenschap en technologie. Ze worden geïnspireerd om te experimenteren en kritisch te denken. Het onderwijsprogramma gaat niet alleen over programmeren, maar ook over creatief denken, oplossingen zoeken voor problemen, presenteren en natuurlijk samenwerken en elkaars sterke kanten inzetten om tot een goed resultaat te komen. 

STEAM Limburg faciliteert dit programma voor het primair onderwijs in Limburg. Hiervoor is Dennis van Es als Projectleider PO FIRST® LEGO® League  benoemd. Samen met Koen van der Werf (projectleider VO FIRST® LEGO® League ) organiseert Dennis de drie onderdelen van de FIRST LEGO League waarbij de ambitie is om de basisscholen in Limburg kennis te laten maken de FIRST® LEGO® League  waarbij zeker de divisies Discover en Explore (4 t/m 10 jaar) een extra accent gaan krijgen. Op jonge leeftijd worden leerlingen geïnspireerd en betrokken bij de fascinerende wereld van Wetenschap en Technologie. 

Dennis aan het woord:

Onlangs ben ik benoemd tot Projectleider PO FIRST® LEGO® League Limburg. Ik ben ontzettend dankbaar voor deze kans en wil graag mijn waardering uitspreken naar STEAM Limburg en mijn werkgevers, Stichting kom Leren en MosaLira, voor het vertrouwen in mij. Het is een geweldige gelegenheid om bij te dragen aan de groei en ontwikkeling van leerlingen en onderwijsteams in de regio Limburg. Een fijne samenwerking met Koen van der Werf, de Projectleider VO FIRST®

LEGO® League Limburg is de sleutel tot succes. Koen en ik delen een gemeenschappelijke visie op het belang van wetenschap en technologisch onderwijs. Door onze krachten te bundelen, kunnen we een naadloze overgang First Lego League van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs ondersteunen. 

De activiteiten van de FIRST® LEGO® League  dragen rechtstreeks bij aan de ontwikkeling van basisvaardigheden. Bijvoorbeeld, bij het onderzoeken en ontwerpen ontwikkelen kinderen niet alleen wetenschappelijke vaardigheden, maar ook taalvaardigheid bij het communiceren van hun ideeën. Bovendien bevordert de betrokkenheid bij projecten en samenwerking de ontwikkeling van sociale en burgerschapsvaardigheden. Het is een holistische benadering van leren die verder gaat dan de meeste traditionele lesmethodes.

Tegen basisscholen die overwegen deel te nemen aan de FIRST® LEGO® League, wil ik zeggen: doe mee! En neem contact met me op via onderstaande link.

Blok voor blok bouwen we samen aan een schitterend nieuw jaar!

Doelabs

Dennis werkt ook bij Experileer waar al een speciale plek is gecreëerd rondom de FIRST LEGO League voor de leerlingen van de de basisscholen in Maastricht en het Heuvelland. Deze plek vormt het epicentrum voor boeiende gesprekken en educatieve activiteiten rondom Spike Prime, Essentials en WeDo 2.0.

Ook in veel van de andere Doelabs in Limburg is er ruimte om te werken met deze materialen. De foto’s spreken boekdelen van het enthousiasme van Dennis en Experileer om de FIRST® LEGO® League een goede plek te geven in het STEAM Limburg netwerk. 

De regiofinale FIRST® LEGO® League Limburg staat gepland op zaterdag 27 januari 2024 op de GRESWAREN in Reuver. 

Regio: Noord, Midden, Zuid

Mocht u meer informatie willen over dit project dan kunt u contact opnemen met Dennis van Es.