Skip to content Skip to footer

Interview Gé Verstegen

Samen planten we het zaadje voor de kennis van morgen. De eerste vrouw op Mars zit vanmorgen misschien wel aan jouw ontbijttafel. Een boude uitspraak, maar laat die maar eens even op je inwerken. Want het kan. Als we bij het meisje dat tegenover je een boterham zit te eten, nú het juiste zaadje weten te planten. Het zaadje dat de liefde voor wetenschap en technologie doet groeien.

En dat zaadje planten doen we samen! Met mensen uit het veld: leerkrachten, begeleiders, schoolleiders, colleges van bestuur, bedrijven. Die mensen hebben we geïnterviewd voor onze “Inhoudelijke rapportage W&T onderwijs in Limburg 2015 – 2021”. En dat willen we graag met jullie delen. 

Gé Verstegen

Ik geef les aan groep 8 en leid daarnaast werkplaatsbijeenkomsten voor zo’n 50 scholen van Kerobei, Akkoord, Fortior en Buitengewoon in de regio Venlo. Op St. Jozef zijn we al zo’n jaar of acht met W&T- onderwijs bezig, en dan leer je als leerkracht wel een en ander op dit gebied. 

Zelf heb ik veel affiniteit met Wetenschap en Technologie. En misschien ligt daar wel de grootste uitdaging als het gaat om het verder implementeren van W&T in het basisonderwijs. Als je niks met dit thema hebt, denk je als leerkracht al snel ‘laat maar gaan’. Maar dat kan anno 2022 echt niet meer. Je moet mee, professionaliseren. Daarom organiseren we gemiddeld drie keer per jaar die werkplaatsbijeenkomsten. Daar komen telkens zo’n dertig 30 leerkrachten op af. Wat we ze tijdens die bijeenkomsten vooral meegeven is dat je als juf of meester niet alles hoeft te weten. 

Je hoeft echt niet zelf een halve ICT’er of klusser te zijn. Je moet juist durven loslaten, faciliteren. Kinderen zaken zelf leren ontdekken. Geloof me, kinderen weten zo hoe iets werkt. Ook hoef je het wiel niet telkens opnieuw uit te vinden. 

Er is al heel veel lesmateriaal ontwikkeld op het gebied van W&T. Daarom krijgen de bij ons aangesloten scholen ook toegang tot een database, waarin we alle lesideeën en uitleenmaterialen op het gebied van W&T hebben verzameld. Zo helpen we leerkrachten elkaar inspireren. 

Professionaliseren van leerkrachten is écht nodig.

Regio: Noord, Midden, Zuid

Mocht u meer willen weten over STEAM Limburg dan kunt u contact opnemen met STEAM Limburg.