Skip to content Skip to footer

Reuzenfestival Maastricht

De Reuzenfeesten komen er weer aan in 2024.

We kunnen het thema Middeleeuwen op school verrijken door een stukje Maastrichtse geschiedenis toe te voegen.

In de middeleeuwen bouwden de mensen van de stad een protestreus. Symbolisch toen Karel V zijn zoon Philips II kwam voorstellen. De boodschap was: de macht is aan ons, het volk. 

Aan die historische gebeurtenis hebben we het Reuzengilde Gigantius te danken. Met hun 6 meter hoge reus houden zij deze traditie in ere.

In het kader van de Reuzenfeesten 2024 bieden we komend schooljaar via STEAM Limburg extra gastlessen aan. De leden van het reuzengilde komen dan in de klas meer over de reus, het Middeleeuwse Maastricht en de reuzentraditie vertellen. Deze lessen zijn in onderling overleg te plannen en qua inhoud kan dit op verschillende bouwen worden afgestemd.

Daarnaast is er de gelegenheid tot het bouwen van mini-reuzen. Net als 4 jaar geleden. Mini zijn ze ten opzichte van Gigantius, maar nog altijd voor de kinderen grote reuzen.

Praktisch krijgt de school een onderstel met opbouw aangeleverd en de kinderen kunnen dan daarmee geheel hun eigen, het liefste met gerecycled / kosteloos materiaal, reus bouwen. Met gerecycled materiaal. En de mooiste die krijgt op 1 juni 2024 een mooie prijs. 

Dit bouwen is het meest geschikt voor de midden-, bovenbouw.

Mocht je nu geen ruimte of tijd hebben om de reus te bouwen, dan hebben we met MIK de afspraak gemaakt dat het ook daar kan. Geef even aan bij je aanmelding dat je geen plek hebt, dan gaan we dat samen oppakken om wel een plek te vinden hiervoor. 

Daarnaast is natuurlijk wel de bedoeling dat alle kinderen die een reus bouwen op 1 juni deze ook kunnen showen aan de stad. Door een eigen optocht door de stad en bij de jury die de mooiste zal uitkiezen. Lukt het jezelf niet om 1 juni erbij te zijn, dan geeft dat ook aan. Dan kunnen we tijdig voor een oplossing zoeken.

Voor meer vragen kun je contact opnemen met: Dennis van Es