Skip to content Skip to footer

De Spacebuzz landt in Limburg 

SpaceBuzz, ‘s werelds eerste levensechte virtual reality raket, is een unieke 4D-ervaring en behulp van virtual reality ervaren de leerlingen zelf vanuit de ruimte hoe ongelooflijk mooi, maar ook kwetsbaar onze aarde is. De missie is om kinderen wereldwijd de aarde door de ogen van een astronaut te laten zien en hen zo te inspireren om ambassadeurs van onze prachtige planeet te worden. 

SpaceBuzz is een educatieprogramma voor leerlingen in groep 7 en is gebaseerd op de missietraining van een astronaut. Leerlingen worden als bemanning klassikaal voorbereid op hun ruimtereis en ontdekken gaandeweg over de ruimte, de aarde, de natuur en techniek en technologie. Wanneer deze training succesvol is afgerond, komt de SpaceBuzz naar school. De SpaceBuzz is een ruim vijftien meter lang raketvoertuig, voorzien van de nieuwste 4D Virtual Reality (VR) technologie.

Aan boord reizen leerlingen met commandant André Kuipers naar de ruimte. Daar ervaren ze het overview effect door de ogen van een astronaut. Ze zien de aarde als een blauwe oase van leven in een zwart, onherbergzaam heelal. Van de lancering tot de spectaculaire landing voelt de missie met de SpaceBuzz levensecht en zorgt ervoor dat ‘nieuwe’ ambassadeurs voor onze aarde worden gecreëerd.

Mede-initiatiefnemer en ambassadeur van SpaceBuzz – André Kuipers:  

“Het uitzicht vanuit de ruimte op onze prachtige planeet leert ons veel over hoe we met onze aarde omgaan. Het liefst zou ik iedereen meenemen op ruimtereis om dat met eigen ogen te zien, maar dat gaat helaas niet. Daarom is dit een schitterende manier om met gebruik van de nieuwste technologie de indrukwekkende ervaring van astronauten te delen met kinderen op onze planeet.”

Samenwerking 

De samenwerking tussen het netwerk STEAM Limburg en SpaceBuzz heeft erin geresulteerd dat inmiddels tientallen scholen en duizenden kinderen in Limburg kennis hebben gemaakt met het educatieprogramma en het bezoek van de raket.  

In maart 2022 is de raket vanuit deze samenwerking voor het eerst binnen Europa buiten de landsgrenzen gegaan in het kader van de Euregionale partnerscholen. 

Daarnaast werkt het netwerk en de stichting samen om onderwijsinhoudelijk het lespakket verder te integreren in de dagelijkse onderwijspraktijk en de mogelijkheid om alle scholen in Limburg kennis te laten maken met het programma. Het netwerk Steam Limburg heeft de volgende 5 doelstellingen met het programma:

  • Door de inzet van de laagdrempelige en functionele ‘mission control’* is iedere leerkracht in staat is om het lespakket te geven ongeacht vakinhoudelijke kennis.
  • Door de inzet van techniek en technologie wordt een krachtige en betekenisvolle leeromgeving gecreëerd waarmee onderwijstijd effectief wordt benut. 
  • Door de inzet van meerdere thematieken is het programma een inspirerend voorbeeld voor het vormgeven van vakintegratie en/of thematisch onderwijs. 
  • Door de inzet van techniek en technologie krijgen de kinderen een beeld en worden geprikkeld om na te denken over hun toekomst op het gebied van leven, wonen en werken.
  • Door de inzet van techniek en technologie kan de onderwijssector worden ondersteund in het geven en continueren van effectief onderwijs in relatie tot personele tekorten of handelingsverlegenheid.

(*) De Mission Control is een online kind- en leerkracht-vriendelijke leeromgeving waarin de begeleiding van de lessen via een digitaal schoolbord worden vormgegeven.

Missie 2024-2028

Zowel op uitvoering als inhoudelijk heeft het netwerk Steam Limburg en het programma Spacebuzz  hebben zich gevonden en de ambitie getoond om alle basisschoolleerlingen in de Provincie Limburg kennis te laten maken met het programma en het lesprogramma door te ontwikkelen tot een doorgaande leerlijn voor groep 1 t/m 8. Dit doen we onder de noemer: Missie 2024-2028. 

Tijdens deze missie zullen scholen gedurende minimaal 4 jaar het programma adopteren en implementeren in hun curriculum met als hoogtepunt het jaarlijkse gegarandeerde bezoek van het raket-voertuig aan de school. Om deze ambitie waar te maken wordt in schooljaar 2023-2024 gezamenlijk verkend of er voldoende animo onder scholen is om mee te doen en een eigen raket-voertuig kan worden gefaciliteerd voor de provincie Limburg. Dit zou een landelijke primeur zijn!

Schooljaar 2023-2024

Gedurende dit schooljaar geven we scholen gedurende 9 weken de kans om eens kennis te maken of wederom aan het programma mee te doen. Steam Limburg begeleidt scholen bij de inhoudelijke en praktische uitvoering. Meedoen aan het programma betekent het volgende:

  • Doelgroep groep 7 additioneel groep 8
  • 6-8 weken projecttijd
  • Tijdsinvestering: voorbereiding 6 uur, bezoek raket halve/hele dag / nawerk 6 uur
  • Vrijwillige bijdrage á € 10 euro per leerling

Klik hier voor uitgebreide informatie over het lespakket: https://bit.ly/3VU4BFm

Inschrijven voor schooljaar 2023-2024: Neem contact op met de betreffende regio-coördinator.

Ga je mee op missie 2024-2028 of wil je een keertje kennis maken? Neem gerust contact op met STEAM Limburg!

Regio: Noord, Midden, Zuid

De Spacebuzz - STEAM Limburg